Snijders Stucadoors | Plafondpanelen, de ideale renovatiemogelijkheid van plafonds
15604
post-template-default,single,single-post,postid-15604,single-format-standard,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-11.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Plafondpanelen, de ideale renovatiemogelijkheid van plafonds

Plafondpanelen, de ideale renovatiemogelijkheid van plafonds

Als je naar je gewitte plafond kijkt, kan dat wel eens voor flink wat ergernissen zorgen. Verkleuringen of beschadigingen, die krijg je niet zomaar weg. Er gaat heel wat tijd in zitten om een verkleurd en beschadigd plafond te herstellen en opnieuw te witten. En dan is het nog maar de vraag of het ook allemaal wel zo mooi wordt als je in gedachte hebt. Heb je er wel eens over nagedacht om plafondpanelen te gebruiken in plaat van te witten? Met plafondpanelen ben je direct van alle problemen af.

Welke soort plafondpanelen zijn er? 
Er zijn verschillende soorten plafondpanelen:

  • Spaanplaat plafondpanelen: dit zijn plafondplaten die bestaan uit samen gedrukte en gelijmde houtsnippers. Spaanplaat is licht van gewicht.
  • MDF plafondpanelen: deze platen zijn ook gemaakt van samen gelijmde houtsnippers. MDF plafondpanelen zijn alleen een stuk zwaarder ten opzichte van Spaanplaat. Niet alle MDF panelen zijn geschikt voor badkamers, alleen als er een vochtwerende folie is gebruikt.
  • HDF plafondpanelen: dit zijn juist plafondplaten, die ideaal zijn voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Deze platen zijn speciaal voorzien van een vochtwerende PE folie.
  • Kunststofplafondplaten: ook deze platen zijn geschikt voor badkamers, omdat ze ongevoelig zijn voor vocht. Net als spaanplaat zijn ze licht van gewicht.
  • Metalen plafondplaten: deze plafondplaten zijn duurzaam, maar wel zwaar en moeilijker te monteren.

Voor elke ruimte een geschikt plafondpaneel
Er zijn niet alleen voor normale woonruimtes en vochtige ruimtes plafondpanelen verkrijgbaar, maar ook voor ruimtes waar veel galm is. Galmt een ruimte heel erg, dan is er in de meeste gevallen sprake van een slechte akoestiek. Dit komt vooral voor in ruimtes met een hoog plafond. Een galmende akoestiek ligt niet alleen aan de wanden, maar ook aan het plafond. Speciaal voor galmende ruimtes zijn er akoestische plafondpanelen ontworpen. Deze absorberen als het ware het geluid. Het gevolg is dat er een betere akoestiek ontstaat, ook in hoge ruimtes.

De voordelen van plafondplaten op een rijtje
Het aanleggen van een systeemplafond heeft behoorlijk wat voordelen:

  • goedkoop: Spaanplaat, MDF en HDF zijn relatief goedkoop in aanschaf.
  • wegwerken van kabels: Bekabeling kan door middel van plafondpanelen op eenvoudige manier netjes weggewerkt worden.
  • eenvoudig te plaatsen: plafondplaten zijn gemakkelijk te plaatsen. Veelal zijn de platen voorzien van een vierzijdige veer en groefverbinding. En zijn dus blind te nagelen.
  • gemakkelijk herstellen van een beschadigde plaat: heb je een beschadigde plafondplaat, dan is deze eenvoudig te vervangen door een nieuwe plaat.
  • sturen van akoestiek: een goede akoestiek is in een ruimte vaak belangrijk. Door een dikkere plafondplaat te gebruiken, kunnen holle en harde geluiden verminderd worden.

Voor iedere smaak een plafond
Smaken verschillen en dat is maar goed ook. De één houdt van strak, de ander van hedendaags en weer een ander van puur natuur. Het kan allemaal. Voor alle culturen en smaken zijn er verschillende designs ontworpen in uiteenlopende kleuren.

Bron: Aannemersspot.nl